Vi hjelper deg
Kjøkkenet er viktig for alle, men kanskje særlig for en kokk. Den som lager mat hele tiden vet bedre enn noen hva som er essensielt. Bli med inn på kjøkkenet til Jan Ivar Nykvist.
Man kan trygt si Jan Ivar Nykvist har tilbragt sine timer på kjøkkenet. Han er utdannet kokk, og fire ganger norgesmester i grilling. Han har gitt ut fire kokebøker og den femte, «Under trykk – Den store trykkokerkokeboka» kommer i september. Og kan forhåndsbestilles allerede nå.
I tillegg til å lage mat, driver Jan Ivar «Toast Studio» sammen med Mats Dreyer, som er fotograf. Her tilbereder og fotograferer de mat, i tillegg til flere andre kreative prosjekter.
«Jeg har alltid visst at jeg ville bli kokk. Helt siden jeg satt og rotet i mammas kjøkkenskuffer og ville ha pultost i stedet for smågodt på lørdagene, har jeg skjønt at jeg var over snittet opptatt av mat og smak. Jeg har ingen kokker i familien, men likevel ble mat min vei inn i livet.»
All denne tiden nedlagt på kjøkkenet har gitt stor bevissthet rundt hva dette rommet skal være.
«Kjøkkenet er alt når man skal lage mat, selvfølgelig i tillegg til rett kjøkkenutstyr. Det viktigste er ikke hvor dyrt kjøkkenet er, men at det er tilpasset dine behov. Derfor bør du tenke gjennom plasseringen av kjøleskap, oppvaskmaskin, skuffer og skap, så du får en fin, naturlig arbeidsflyt. Når kjøkkenet er riktig tegnet blir matlagingen både enklere og morsommere!»
En av tingene som er virkelig viktig, er stor, god arbeidsbenk. «Man kan aldri få nok arbeidsbenk på et kjøkken. Med en stor benk kan du ha kjøkkenmaskiner fremme, samtidig som flere kan lage mat sammen uten at det blir plassmangel og irritasjon. I tillegg er det viktig med tilstrekkelig skapplass, så man kan lagre og rydde unna når det trengs. En annen ting jeg anbefaler, er innebygget avtrekksvifte i koketoppen, i stedet for kjøkkenvifte. Det ser pent ut, og fungerer overraskende godt!
Vi hjelper deg
Design og estetikk er også viktig. Hjemme har Jan Ivar og samboeren et nøytralt hvitt kjøkken. I fotostudioet trenger de variasjonsmuligheter til bildene. Derfor har de et kjøkken i lyst treverk, og et i brunbeiset eik. «Jeg elsker strukturen og livet i treverket på Norema-kjøkkenet Akse. Håndtakene er i samme materiale som skapdørene, og det gir karakter, samtidig som det er diskret.»
For Jan Ivar er brukervennligheten og løsningene viktigere enn hvilken farge kjøkkenet har.
«Personlig tenker jeg at det nok kan være fristende å gå for et fargesterkt kjøkken, men at det kan være større fare for å gå lei av dét, enn et klassisk lyst du kan ha i årevis. Da kan du jo bare «spice» opp med fargerike kjøkkenhåndklær, maskiner eller urtepotter når du ønsker variasjon! Samtidig er jo dette bare min personlige preferanse. Jeg tenker det viktige er å vite sine behov, og velge det man trenger og ikke minst liker aller best.»
La deg inspirere med vårt designverktøy